Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krušné dny osvobozování obce Ratíškovice sovětskou armádou v dubnu roku 1945 I.část

Motto : Každý začátek má svůj konec. Ale každý konec má zároveň i svůj nový začátek i novou naději...

Proč druhé rozšířené vydání?

Byl to především rychlý sled závažných světových událostí, probíhajících v roce 2021, které mne ke druhému a rozšířenému vydání vedly a které nebyly ve vydání prvním v roce 2020 zmiňovány. Když jsem na něm začátkem roku začal pracovat, probíhala již na celém světě silná vlna koronavirové epidemie. Objev a nasazení protikoronových vakcín vytvářely optimistickou iluzi, že – jako již v minulých epidemiích si lidstvo i s touto rychle poradí. V jejím průběhu se ale objevily další mutace a rychle se po celém světě šířily. Podle sdělení OSN z července roku 2021 jí podlehlo více než čtyři miliony lidí a koncem roku již více než pět milionů osob. A další nové vlny nastupují…

O změně klimatu na naší planetě se hovoří již léta. Ale teprve rok 2021 nás přesvědčil, že nejde o žádný vědecký výmysl. Katastrofální sucha, oteplování s jeho důsledky na světovou ekonomiku. Obrovské požáry, náhlé přívalové deště, následné původně. Tornádo, které nám i u nás v červnu minulého roku na vesnicích slováckého Podluží a okraji Hodonína ukázalo svou sílu, než se zastavilo před obcí Ratíškovice. Jak malicherné se z hlediska těchto klimatických změn a jejich dopadu na život lidstva jeví všechny ty dosavadní ideologie a vypjaté nacionalismy, ospravedlňující ekonomickou a vojensko-mocenskou převahu stávajících velmocí! Doprovází je šílené zbrojení, množství lokální válek se statisíci civilních obětí, žen a dětí, s miliony vystěhovalců, vyhnaných ze svých domovů. Přesto jsme i za tohoto stavu světa zároveň svědky nečekané, až překvapivé mezilidské solidarity, finanční i materiálové pomoci zemím, postiženým přírodními i jinými pohromami. To je ta světlá tvář světové integrace, onen hlásaný humanismus – sounáležitost s lidmi celého světa, bez ohledu na jejich sociální, ideologické, náboženské, etnické rozdíly. Jak to již ve svém díle publikoval Jan Ámos Komenský (1592- 1670), nazvaném Obecná porada o věcech lidských: „Všichni na jednom jevišti světa stojíme, a cokoli se tu koná, všech se týká!“ Myšlenka, nabývající na aktuálnosti i dnes.

Jistě – současné generaci se často zdají vzpomínky na 2. světovou válku s miliony padlých již vzdálené, až neskutečné. Vždyť přece v Evropě trvá mír již dlouho a lidská mysl často dává přednost přítomnosti před bolestivou minulostí. Přítomnost bytí se svými každodenními existenčními starostmi je pro většinu lidí na prvním místě. Jako by se lidé nechtěli z historie poučit. Ale je na místě otázka: Kdo je ten, který se nechce poučit? Prostí lidé, nebo vládnoucí vrstvy – tzv. elity společnosti minulosti i přítomnosti? To byl i důvod, proč se autor rozhodl vydat toto druhé, rozšířené vydání vzpomínek na události, probíhající v obci Ratíškovice před 77 lety. Jako varování pro současníky. Vždyť i v této obci po skončení 2. světové války nadále pokračoval nelítostný souboj politických ideologií, rozněcujících mezi lidmi vzájemnou nevraživost, někdy až nenávist, jak je popisováno v další části tohoto druhého vydání. A dnes? Neustále se zostřují nepřátelské vztahy mezi světovými velmocemi a nikdo neví, kde to všechno skončí. Připomeňme si jen několik událostí z uplynulého roku 2021, které otřásly světem a toto varování před novým utrpením lidstva zdůvodňují:

Rozpad sovětského svazu koncem devadesátých let 20. století nepřinesl – ať se nám to líbí či nelíbí jeho očekávané ekonomické zhroucení. Naopak – nástupnické Rusko jako vlastník strategických energií jako je ropa a plyn posílilo své postavení na šachovnici světových velmocenských zájmů, jak dokládá na světovém trhu i jejich dnešní velké zdražování a závislost části Proč druhé rozšířené vydání? Evropy i nás na něm. Uplynulý rok přinesl i další posílení Číny jako supervelmoci, rovněž ať se nám to líbí či nelíbí. Stále více ohrožuje ekonomické a vojenskopolitické prvenství Spojených států amerických.

O Rusku a Číně se dnes v našich médiích již běžně hovoří a píše jako o nepřátelských totalitních státech, ohrožujících celý náš neoliberální systém a jeho duchovní hodnoty, založené na principech svobody, demokracie, volného pohybu kapitálu, zboží, lidí a služeb, které jsme přijali po roce 1989. Byla to především okupace vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968, která způsobila ztrátu dosavadní důvěry v očích našeho národa. Pět let jsme vás čekali, sto let nás to bude mrzet! Nebo – Lenine probuď se, Brežněv se zbláznil – takové nápisy a mnoho jiných se po této okupaci objevovalo po celé zemi na zdech domů a plotů. A druhé poznání z chování a jednání široké veřejnosti v době husákovské normalizace? Jak rychle se zvedla vlna odporu proti sovětským okupantům, tak rychle i opadla. Tak jako vždy – po vlně vzedmutí následovalo přizpůsobení. Stejně, jako tomu bylo i v době nacistické okupace. Strach je v rukou všech okupantů mocným prostředkem ovládání veřejnosti a žádný národ na světě se neskládá jen z hrdinů! Má to snad co dělat s naší národní povahou? O to více si zaslouží úctu ti, kteří tento strach překonali a proti okupantům se tehdy postavili. A co dnešní mnohonárodnostní Evropa se svou snahou po sjednocení cestou uplatňování principu jednoty v mnohosti? Chtělo by vzkřiknout: Vy tam v Bruselu, spěchejte pomalu s tím svým sjednocováním Evropy přílišným tlačením na pilu a vy druzí s tím svým radikálním nacionalismem! Nastoupená cesta sbližování Evropy je cesta na dlouhé trati a vyžaduje velkou trpělivost. Ještě pořád žije v myslích mnoha Evropanů vzpomínka na příčiny druhé světové války, kdo ji vyvolal, i když od jejího skončení uplynulo již 77 let. A čeho jsme dnes v naší zemi, navzdory této zkušenosti svědky? Neustále sílí vojenská propaganda, vycházející z tlaku americké administrativy a NATO, dávat 2 % ze státního rozpočtu na zbrojení. To v době obrovského zadlužení našeho státu, rostoucí inflace (září 2021= 4,9 %) a zdražování základních lidských potřeb. Bez ohledu na tento stav i dále nakupujeme za miliardy zbraně – nyní zase ze Západu, schvalujeme přímou účast našich vojáků na vojenských zahraničních akcích, vedených administrativou Spojených států amerických, NATO i Evropské unie na území cizích států. Porážka vojenské mise USA a jeho evropských spojenců v roce 2021 v Afghánistánu, jejich nečekaný, rychlý odchod se stal nejen porážkou jejich vojenské strategie, zeslabením mezinárodní prestiže v očích světové veřejnosti, ale má vliv i na hlásané duchovní hodnoty naší euroamerické civilizace se svými ideály svobody, demokracie a lidských práv a tím i zpochybňování jejich důvěryhodnosti. Prezident Miloš Zeman ve svém vánočním projevu v roce 2021 tento čin nazval novým Mnichovem.

Epidemie koronaviru a její záporný vliv na světovou ekonomiku ještě více prohloubila názorovou rozpolcenost všech demokratických zemí a rostoucí nedůvěru lidí k dnešním neoliberálním mocenským elitám. Jejich ideologickému zatloukání a popírání faktu, že se ve světě za jejich vlád neustále prohlubuje propast mezi bohatými a chudými. Vloni mezinárodní skupinou novinářů odhalená aféra Pandora Papers – nelegální únik miliardářů do daňových rájů za účasti nejvýznačnějších ekonomických a politických představitelů celého demokratického světa i světa nedemokratického – tedy tzv. světových elit, jako kdyby toto jejich tvrzení potvrzovala. Jde snad jen o výjimky na kráse liberálního systému, či o potřebu celé jeho reformy? Rozporná otázka. Proč druhé rozšířené vydání?

¦¦¦

Za tohoto stavu světa i stavu naší země se u nás v říjnu minulého roku konaly volby do Parlamentu. Vítězství sdružených konzervativních politických stran pod hesly slušnost v politice (ten je krásný a přitažlivý výmysl!), boje proti Babišovi a za lepší budoucnost, je postavilo před úkol a zároveň odpovědnost, vést tuto malou zemi v neklidné době zvyšujícího se mezinárodního napětí, pokračujících koronavirových vln a změny klimatu. Nezáviděníhodný úkol! Jak dlouho to vítězům těchto voleb bez větších sociálních otřesů vydrží? Přejme jim, aby splnili, co v předvolebním soupeření této země slíbili. Zatím bez levice, zejména sociální demokracie, která zapomněla proč vznikla a které potřeby a zájmy musí v kapitalismu především hájit. V souvislosti s volbami a rokem 2021 připomeňme, že ratíškovická Anna Hubáčková, zvolená za KDU – ČSL za Hodonínsko za členku Senátu se stala po volbách ministryní životního prostředí v nově ustavené vládě České republiky. Po Františku Tomanovi již druhý ministr z této vesnice, oba ovlivněni duchovními zdroji katolické víry.

Když bylo autorem v únoru roku 2022 toto druhé vydání zadáno k vytištění, bylo to zároveň i jeho poslední vydání. Měsíc předtím se již dožil třiadevadesáti let. Je čas odejít. Nová generace žádá nový začátek a novou naději. Jak asi bude ten nový začátek a naděje znít po 24. únoru, ve kterém došlo ruskými vojsky k obsazení území Ukrajiny?

Autor: Miroslav Dekař | neděle 3.4.2022 19:11 | karma článku: 5,72 | přečteno: 416x
  • Další články autora

Miroslav Dekař

Krušné dny osvobozování obce Ratíškovice sovětskou armádou v dubnu roku 1945 IX.část

Motto : Každý začátek má svůj konec. Ale každý konec má zároveň i svůj nový začátek i novou naději...

21.4.2022 v 14:33 | Karma: 8,36 | Přečteno: 209x | Diskuse| Osobní

Miroslav Dekař

Krušné dny osvobozování obce Ratíškovice sovětskou armádou v dubnu roku 1945 VIII.část

Motto : Každý začátek má svůj konec. Ale každý konec má zároveň i svůj nový začátek i novou naději...

21.4.2022 v 13:22 | Karma: 4,58 | Přečteno: 95x | Diskuse| Osobní

Miroslav Dekař

Krušné dny osvobozování obce Ratíškovice sovětskou armádou v dubnu roku 1945 VII.část

Motto : Každý začátek má svůj konec. Ale každý konec má zároveň i svůj nový začátek i novou naději...

20.4.2022 v 21:00 | Karma: 8,55 | Přečteno: 208x | Diskuse| Osobní

Miroslav Dekař

Krušné dny osvobozování obce Ratíškovice sovětskou armádou v dubnu roku 1945 VI.část

Motto : Každý začátek má svůj konec. Ale každý konec má zároveň i svůj nový začátek i novou naději...

20.4.2022 v 13:05 | Karma: 7,20 | Přečteno: 235x | Diskuse| Osobní

Miroslav Dekař

Krušné dny osvobozování obce Ratíškovice sovětskou armádou v dubnu roku 1945 V.část

Motto : Každý začátek má svůj konec. Ale každý konec má zároveň i svůj nový začátek i novou naději...

19.4.2022 v 23:33 | Karma: 9,75 | Přečteno: 246x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Důchodce. Předmětem mého zájmu jsou především politika a postavení dechové hudby ve společnosti, k čemuž se váže i vydání několika prací z historie obce Ratiškovice. Zde bych se rád zabýval prozatím pouze prvním z mých zájmů.

Seznam rubrik