Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Centralizace nebo decentralizace? Za doby Rakouske "centralizace" pred rokem 1918 mela moje rodna Morava a vsechny ostatni zeme monarchie zemske samospravy, zemske snemy a svoje vlastni zemske legislativy.

A Ceskoslovenska republika? Jako jeden z prvnich cinu zavedla, tuhou za casu R-U neslychanou centralizaci a puvodne se pokusila zemske zrizeni uplne zrusit a nahradit ho t. zv. zupnim. Bohudik Zupy neprosly, ale zemske samospravy oklesteny na pouhe mnimum, zemske snemy a legisletivni pravo kopletne zruseny.

Po 2.sv. valce, po unorovem puci a uchvaceni absolutni moci zlocineckou organizaci KSC, jeji fuhrer Gottwald, na prikaz Moskvy zemske zrizeni zrusil uplne a totalne. Zavedl oblasti-kraje sovetskeho typu Moskvou-Stalinem narizene.

Cenralizace kompletni, absolutni.

Po obnove demokracie v r. 1989 bylo tehdy jeste federalnim shromazdenim oznaceno zruseni samospravy zeme Moravsko-Slezke jako nepravedlive a protipravni, prislibeno jeji obnoveni.

Tu mel moznost udelat v roce 1998 kdy predstavil "nove" statni usporadani Milos Zeman, Misto obnoveni zemskeho,staletimi osvedceneho zrizeni tri korunnich zemi Slezka, Moravy a Cech prevzal absolutne centralisticky system kraju po Gottwaldovi. Bylo mu to malo, tak navic jeste zpupne zlovolnym zpusobem zprasil historicke zemske hranice Moravy a Cech.

Ve srovnani CSR a stare dobre Rakousko je Rakousko zemi zemskych svobod a samosprav a CSR, pozdeji CR zemi absolutne centralistickou. Zlaty Rakousko!

0 0
možnosti

Proč si vlastně myslíte, že se egoismus píše se "z"?

0 0
možnosti
Foto

J65a73k53u31b 63R65o63t24h

28. 10. 2018 15:12

Hrozný pele mel, plný historických nepřesností a mýtů. Od Jiráska přes Nejedlého k Ransdorfovi. Ufffff.!!Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 572x
Důchodce. Předmětem mého zájmu jsou především politika a postavení dechové hudby ve společnosti, k čemuž se váže i vydání několika prací z historie obce Ratiškovice. Zde bych se rád zabýval prozatím pouze prvním z mých zájmů.

Seznam rubrik